Американо-руските интриги докараха до гражданска война и северната част на бившата

...
Американо-руските интриги докараха до гражданска война и северната част на бившата
Коментари Харесай

Иска се много интригантство, за да накараш кротките суданци да се бият и изтребват помежду си

Американо-руските интриги докараха до революция и северната част на някогашната огромна страна

Снимките са от 2014 година, когато бях в Судан (вж. долу). Като цяло кротичък и спокоен. Само в Дарфур течаха някакви вели бойни дейности, заради което провинцията бе затворена за визити. Затова пък обикалях на всички места другаде.

Към този миг американците таман бяха завършили с разделянето на страната на две - мюсюлманската част остана под името Судан. Християнската, горещо подкрепяна от Вашингтон, тъй като там бяха главните нефтени кладенци, се трансформира в Южен Судан. Но Южен Судан не беше подготвен за самостоятелност, заради което на секундата потъна в революция.

Американският бизнес пък най-вече се опасява да влага в рискови райони , по тази причина фантазиите, с които янките разделиха страната на две, не им се сбъднаха - към петролните кладенци бе рисково, стреляше се доста. Затова пък китайците нямат такива терзания , и посред гражданската война взеха на концесия всичките. Така американските геополитически интриги, без да са го възнамерявали, дадоха на Китай лакомо нефтено парче, от което те печелят и досега.

А тъкмо в наши дни американо-руските интриги пък докараха революция и в северната част на някогашната огромна страна . Зад Силите за бърза поддръжка стои Вашингтон. Зад постоянната суданска войска - Кремъл. Руската империя съвсем бе стигнала до контракт с военните, които сега са формалната власт в страната, за създаване на военна база в Судан. Което се оказа прекомерно недопустимо за другата империя зад Океана, която насъска Силите. Резултатът е изтъкнат сега - бомбардировки, десетки, или може би стотици към този момент, убити.

А суданците са в действителност доста кротки хора . Вечер Хартум е мрачен град, тъй като уличното осветяване не работи от години. Последната вечер преди полета вървях до единствения мол с огромен супермаркет в подземието, с цел да си изхарча останалите ми пари. Напълних раница и две торби с какво ли не. Така претрупан от мола до хотела, който се намираше на съвсем 3 километра разстояние, прекосих в тъмнината около десетки налягали по улицата сиромаси, които вечер спяха там. Отделно край мен вървяха и всякакви други хора, чиито лица не се отличаваха в тъмнината, за разлика от моето.

Никой не ме докосна с пръст . Въпреки цялостната раница и двете торби, и макар че бе ясно, че съм пришелец, от който могат да се откраднат доста неща.

Да накараш тези хора да се сбият между тях и да се изтребват се желае доста клеветничество.

*Текстът е взет от фейсбук-профила на журналиста Божидар Божков

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР